SMMA VS Affiliate Marketing wat is het beste verdienmodel?

door | aug 6, 2020 | Affiliate Marketing, Social Media Marketing | 0 Reacties

SMMA VS Affiliate Marketing: SMMA ook wel social media marketing agency (bureau) genoemd en affiliate marketing zijn twee populaire en goede verdienmodellen op het internet. Maar welk van de twee is nu het beste verdienmodel om geld te verdienen op het internet? Zelf verdien ik mijn geld met zowel affiliate marketing als SMMA waardoor ik goed weet wat de voor en nadelen zijn van beide.

Niet één van de twee is beter, het ligt er puur aan wat jouw persoonlijkheid en jouw levenssituatie is. Aan de hand van enkele vragen die je aan jezelf stelt kom je bij het antwoord op de vraag, wat is beter voor jou SMMA of affiliate marketing?

Update: Inmidels ben ik gestopt met SMMA (op één klant na) en doe ik alleen nog affiliate marketing.

Wat is een SMMA?

De kans is zeer aanwezig dat je al weet wat een SMMA inhoudt, maar voor de zekerheid leg ik het in het kort uit. Met een SMMA zorg je voor de social media kanalen van bedrijven, denk hierbij aan het maken van facebook Ads, maar ook het creëren van funnels.

Bedrijven huren jou als het ware in om campagnes op te zetten voor hun social media kanalen om meer klanten naar binnen te halen.

Wat is Affiliate Marketing?

Natuurlijk kan ik nu niet achterblijven met het uitleggen van affiliate marketing. Affiliate marketing betekent in de basis dat je producten promoot van één of verschillende bedrijven en door middel van een unieke affiliate link consumenten kunt doorsturen naar de webshop van het bedrijf dat het product te koop heeft staan. Zodra de consument het product of een ander product op de webshop koopt, ontvang je als affiliate een commissie.

Wil ik te maken hebben met klanten? 

Wanneer je begint met een SMMA zul je te maken krijgen met klanten. Je zult jezelf moeten verkopen aan klanten om ervoor te zorgen dat je opdrachten binnenkrijgt. Dit zal je in principe constant moeten doen, omdat campagnes meestal een maand tot een paar maanden duurt. Vind je het leuk om met mensen in contact te komen, heb je een leuke babbel en ben je goed in het verkopen van jezelf? Voor een SMMA zijn dit de juiste eigenschappen.

Met affiliate marketing heb je niets te maken met klanten of klantenservice. Je bent helemaal in je eentje en je hoeft met niemand rekening te houden. Het enige mogelijke contact wat je kunt hebben is met de adverteerders waar jij de producten van promoot, maar dit ligt puur aan jezelf. Vind je het fijn om alleen te zijn en geen verantwoording te moeten afleggen aan anderen? Dan is affiliate marketing de betere optie in dit geval.

Over het algemeen zal een SMMA geschikter zijn voor een extravert persoon en affiliate marketing geschikter voor een introvert persoon. Dit, omdat extraverte personen graag mensen om zich heen hebben en geen problemen hebben om op de voorgrond te treden. Terwijl introverte personen vaak niet teveel in de schijnwerpers willen staan en graag rustig alles in hun eentje willen doen.

Kan ik goed alleen zijn?

Als affiliate marketeer ben je voornamelijk alleen. Wanneer je hier geen moeite mee hebt of zelfs fijn vind dan is dit perfect. Maar omdat wij sociale dieren zijn is het voor veel mensen lastig om alleen te zijn. Dit kan erg zwaar zijn aan affiliate marketing, omdat je het nu eenmaal alleen doet.

Nu zijn hier wel enkele mogelijke oplossingen voor. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kijken of je ergens in een kantoor bij een bedrijf je werk kunt doen. Dit doe ik bijvoorbeeld ook af en toe bij het werk van mijn vriendin. Of je gaat samenwerken met iemand en samen aan jullie affiliate marketing bedrijf werken.

Bij SMMA heb je hier bijna geen last van. Je bent namelijk constant bezig met je klanten. Je ziet ze dan wel niet altijd, maar je spreekt ze wel regelmatig en je kunt natuurlijk altijd even langs voor een kop koffie bij je klant om de zaken te bespreken.

Hoe snel wil ik geld verdienen?

Dat je met beide verdienmodellen veel geld kunt verdienen staat vast. Toch zit er wel een verschil in hoe snel je geld kunt verdienen met deze verdienmodellen.

Heb je relatief snel geld nodig om bijvoorbeeld je rekeningen te betalen? Dan kun je beter kiezen voor SMMA. Hiermee zeg ik niet dat je heel snel geld zal verdienen, maar over het algemeen zal je met een SMMA wel sneller en ook meer geld verdienen in een kortere tijd dan met affiliate marketing.

Wanneer je een SMMA begint, ga je direct op zoek naar klanten waar jij de social media campagnes voor kunt runnen. Hier zit veel tijd in, het is dus ook belangrijk dat wanneer je begint met SMMA je gedisciplineerd bent. Maar zodra je een klant binnenhaalt, verdien je al snel 1000 euro of meer per maand. Zo deed ik er 3 week over om een klant binnen te halen en verdiende daarmee 1500 euro in 1 maand en dat meerdere maanden op een rij.

Bij affiliate marketing ligt dat net iets anders. Wanneer je hiermee begint, zul je eerst content moeten maken en dan gaat er nog heel wat tijd over voordat je content begint te ranken en je bezoekers krijgt op je website. Zo verdiende ik mijn eerste euro met affiliate marketing pas naar 3 of 4 maand. Bij affiliate marketing zullen de bedragen die je verdient over algemeen langzaam stijgen en duurt het vaak wel een jaar voordat je 1000 euro per maand verdient en dan doe je het heel goed. Overigens zijn er wel affiliate marketeers die het wel voor elkaar krijgen om 3000 euro per maand te verdienen met affiliate marketing binnen een paar maanden.

Hoeveel tijd heb ik?

Heb je nog een baan, ben je werkloos of heb je een baan, maar daarnaast veel tijd over of juist helemaal niet, maar wil je er toch iets anders naast doen?

Wanneer je begint met een SMMA moet je heel veel tijd en energie steken in je klant of bedrijf voordat je tot het punt komt dat je voor de klant of bedrijf aan het werk gaat. Dit proces gaat in principe constant opnieuw. En dan moet je uiteindelijk nog je service uitvoeren, verbeteren en aandacht geven aan je klant. Wanneer je niet veel tijd hebt of tijd wil maken of niet gedisciplineerd bent kan dit erg lastig worden.

Wanneer je met affiliate marketing begint, is de tijd die je hebt veel minder belangrijk. Natuurlijk hoe meer tijd je steekt in affiliate marketing des te waarschijnlijker het is dat je sneller (meer) geld zal verdienen.

Maar je beslist zelf hoeveel tijd je erin gaat steken, niemand zal je verantwoorden voor iets. En als het voor jou niet veel uit maakt dat je gelijk veel geld gaat verdienen of veel geld gaat verdienen, omdat je bijvoorbeeld nog een baan hebt, is het veel makkelijker om te beginnen met affiliate marketing.

Je beslist zelf hoeveel uurtjes per week je in affiliate markting steekt. Langzaam aan zul je van 100 euro in de maand naar 1000 euro in de maand gaan om uiteindelijk zelfs 3000 euro of meer in de maand te verdienen, zodat je kunt stoppen met je baan en je focus 100% op affiliate marketing kunt leggen.

Wat is het beste verdienmodel voor een passief inkomen?

In principe bestaat er bijna niet één verdienmodel dat voor een 100 procent passief inkomen zorgt want je moet altijd wel iets doen zoals het onderhouden van je business.

Maar wat mij betreft, komt affiliate marketing het meeste in de buurt bij een passief inkomen van alle verdienmodellen.

Wanneer je namelijk je website hebt gebouwd binnen een bepaalde niche en redelijk veel bezoekers krijgt en een mailinglijst hebt opgebouwd, ga je op den duur geld verdienen zonder dat je er nog iets voor hoeft te doen. Je website doet namelijk het werk voor je. Het enige wat je nog moet doen is het af en toe onderhouden van je website met bijvoorbeeld nieuwe blogs, die je vervolgens kunt uitbesteden aan anderen, zodat je het alleen nog maar hoeft te plaatsen op je website en zelfs dat kan je nog laten uitbesteden.

Zo heb ik bijvoorbeeld een simpele website waar ik nu al 6 maanden helemaal niets mee gedaan heb, zelfs geen onderhoud al zou ik dat wel moeten doen om een terugloop in inkomsten te voorkomen, maar als nog verdien ik daar 150 euro per maand mee op dit moment.

Het is makkelijk om op vakantie te gaan voor 1 of 2 weekjes want je hoeft met niemand rekening te houden. Je website loopt wel door en zal voor jou geld verdienen, terwijl jij zit te genieten van een cocktail aan het strand.

Bij een SMMA kun je ook een passief inkomen verdienen wanneer je een campagne maakt voor je klant en hij of zij zo tevreden is dat de campagne voor meerdere maanden loopt. Maar uiteindelijk zal je wel moeten zorgen dat je altijd voldoende aanwas hebt, zodat je niet op een punt komt dat je geen klanten meer hebt en dus geen passief inkomen meer hebt.

Welk verdienmodel is laagdrempeliger?

Affiliate Marketing is laagdrempeliger en voor beginners over het algemeen makkelijker om mee te beginnen dan met een SMMA. Voor affiliate marketing is het bijvoorbeeld niet meteen nodig om een KVK aan te vragen. Dit is wel nodig wanneer je een SMMA gaat beginnen.

Ook is affiliate marketing geschikter om te doen naast je huidige baan. Zo zijn heel veel affiliate marketeers begonnen en zijn pas gestopt met hun baan zodra ze een fulltime inkomen verdiende met affiliate marketing waar ze mee rond konden komen.

Bij SMMA is dit overigens ook mogelijk alleen je moet dan toch wat meer rekening houden met de tijd die je hebt want je moet natuurlijk wel tijd voor je klant(en) hebben.

Overigens adviseer ik wanneer je met affiliate marketing begint je wel redelijk snel in te schrijven bij de KVK, omdat het dan toch een stuk serieuzer is en je er waarschijnlijk werk van gaat maken. Wanneer je je niet gaat inschrijven bij de KVK dan blijft het er vaak maar een beetje bij.

SMMA VS Affiliate Marketing wat is beter?

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar affiliate marketing, niet omdat het beter is, maar puur omdat het beter bij mij past. Ik werk graag alleen, ben redelijk introvert en ik weet van mezelf dat ik niet een geboren verkoper ben. Ik doe SMMA dan ook maar voor één bedrijf en verdien mijn geld dus voornamelijk met affiliate marketing.

Maar ben jij juist extravert, ben je goed in het verkopen en vind je het ook leuk en hou je van sociale contacten? En heb je een feeling met social media? Dan zal een SMMA waarschijnlijk veel beter voor jou zijn.

Het is maar net wat je leuk vind en wat je persoonlijkheid is. Want of je nu SMMA of affiliate marketing doet, als je het goed doet, zul je met beide duizenden euro’s per maand kunnen verdienen.

Cursus SMMA en Affiliate Marketing

Lijkt het je interessant om werk te maken van SMMA of affiliate marketing of misschien wel beide?

Dan raad ik je de cursus SMMB Masterclass en de Affiliate Marketing Revolutie waar ik ook reviews over geschreven heb van harte aan.

UPDATE: De SMMB Masterclass is gestopt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest