Wat is Woocommerce?


Meer Blog Artikelen over E-Commerce

wat is woocommerce

Wat is Woocommerce?

Wat is WooCommerce? WooCommerce is een gratis open source WordPress plugin die e-commerce functionaliteit aan je WordPress website toevoegt, waardoor je binnen een paar klikken je wordpress website transformeert naar een wordpress webshop. Het is één van de meest populaire webshopsystemen en wereldwijd al miljoen keren gedownload. 

De historie van Woocommerce

 3 WordPress fanatiekelingen die elkaar tegen kwamen op een forum zagen veel toekomst in WordPress, maar miste ook iets en dat was een E-Commerce systeem. WordPress is namelijk van origine een blogsysteem.

Daarop besloten ze een webshop systeem te creëren dat je kan downloaden als plugin voor WordPress wat uiteindelijk heeft geleid tot Woocommerce en een eigen bedrijf Woothemes waaronder Woocommerce valt. 

Gelijk na de lancering in 2011 werd Woocommerce veelvuldig gedownload wat maar aangaf dat mensen behoefte hadden aan een webshop functie op WordPress. 

Inmiddels runt 99 procent van de WordPress webshops op Woocommerce met meer dan 27,000,000 installaties. Je kunt dan ook wel stellen dat Woocommerce één van de redenen is waarom E-commerce zo groeit.

Wat is Woocommerce?

Met Woocommerce kun je in een paar klikken eenvoudig een webshop bouwen in WordPress. Ondanks dat Woocommerce gratis is krijg je enorm veel functies en mis je iets voor je E-commerce webshop wat Woocommerce niet heeft dan is er altijd wel een gratis of betaalde plugin te vinden dat compatibel is met Woocommerce.

Waarom is Woocommerce zo populair?

Woocommerce is ontzettend populair onder verkopers, maar waarom is het zo populair?

  • Zo wel Woocommerce als WordPress zijn volledig gratis terwijl het wel veel functionaliteiten biedt.
  • Woocommerce is open source waardoor iedereen de code kan aanpassen en verbeteren.
  • Woocommerce is gebruiksvriendelijk je hoeft geen expert te zijn en kom je er niet uit dan zijn er genoeg video’s of handleidingen op het internet te vinden.
  • Er zijn veel extenties (plugins) die meer mogelijkheden met Woocommerce geven, veel van deze extenties zijn ook gratis.
  • De standaard layout van Woocommerce kun je naar je eigen wensen aanpassen, daarnaast zijn er ook ontzettend veel webshop themes voor wordpress die gebouwd zijn met Woocommerce die je ook weer naar je eigen wensen kunt aanpassen.
  • Woocommerce is responsive voor alle devices, ook voor mobiel wat tegenwoordig de belangrijkste device is werkt woocommerce goed.
  • Woocommerce is veilig. Om de zoveel tijd is er een update van het bedrijf Woothemes zodat je je geen zorgen hoeft te maken.

Woocommerce Themes

De standaard layout van Woocommerce ziet er wat saai uit, daarom zijn er gratis en premium themes voor webshops die op Woocommerce draaien.

Gratis Woocommerce themes zien er op zich prima uit en zijn een goede start om te beginnen met je webshop, maar wil je het beste halen uit je Woocommerce webshop dan zijn premium Woocommerce themes geschikter. 

Een theme die ik je kan aanraden is Woodmart. Dit is een uitgebreide Woocommerce theme met meer dan 30 theme layouts waardoor je snel van start kunt gaan met je webshop.

Wat voor producten kan ik verkopen op Woocommerce?

Je kan elk product dat je maar kunt bedenken verkopen op Woocommerce. Maar Woocommerce wordt het meest gebruikt bij fysieke producten zoals kleding, juwelen, gereedschap en nog veel meer.

Maar in het geval je wil kun je er zelfs digitale producten mee verkopen zoals online cursussen of diensten.

Toch adviseer je Woocommerce vooral te gebruiken bij verkoop van fysieke producten.

Verkoop je digitale product(en) of verkoop je maar 1 product? Dan adviseer ik je eens te kijken naar Plug and Pay in combinatie met Phoenix.

Plug and Pay is betalingsoftware met een betalingspagina dat geoptimaliseerd is voor verkoop en zorgt voor 44% meer verkopen. Dit kun je combineren met Phoenix een soort van WordPress, maar dan volledig geoptimaliseerd om zoveel mogelijk sales maken.

Hierbij moet ik wel zeggen dat Plug and Pay en Phoenix niet gratis zijn, in tegenstelling tot WordPress en Woocommerce.

Woocommerce is geschikt voor seo

Wanneer je een webshop hebt is het natuurlijk wel belangrijk dat je gevonden wordt in google. Gelukkig is Woocommerce volledig compatibel met Yoast. Een plugin voor WordPress dat jouw SEO optimaliseert. 

Hoe installeer je Woocommerce op je website?

In het kort zal ik uitleggen wat je moet doen om Woocommerce op je website te krijgen.

Het allereerst wat je doet is het kopen van een hostingpakket en domeinnaam. Dit kun je doen op bijvoorbeeld Siteground. Bij Siteground hebben ze ook een speciale Woocommerce pakket waardoor er bij aanschaf van het hostingpakket WordPress, Woocommerce en Yoast op je website wordt geïnstalleerd.

Daarna heb je de mogelijkheid om een gratis theme uit te zoeken in WordPress dat compatibel is met Woocommerce of koop je een premium theme dat compatibel is met Woocommerce.

Alternatief voor Woocommerce

Voor je kunt beginnen met het verkopen op Woocommerce zal je wel wat dingen moeten instellen zo heeft het geen standaard factuur systeem en verzendingsmethode. Dit kun je wel krijgen met gratis of betaalde plugins maar je zult er even goed voor moeten zitten.

Heb je hier nu geen belang bij en wil je zo snel mogelijk starten met je webshop met alles erop en eraan? Dan kun je kijken naar Lightspeed. Lightspeed is een e-commerce systeem waar alle benodigde functies op zitten om direct te kunnen beginnen met verkopen, daarnaast kun je eenvoudig het voorraadbeheer koppelen met je offline winkel.


Meer Blog Artikelen over E-Commerce

Pin It on Pinterest