Wat is E-commerce?


Meer Blog Artikelen over E-Commerce

wat is e-commerce

E-Commerce

E-commerce is een Engelse term dat staat voor Elektronisch handelen. E-commerce verwijst naar elke vorm van zakelijke transacties die online worden uitgevoerd. Het populairste voorbeeld van E-commerce is online winkelen, dit is ook waar we direct aan denken bij het woord E-commerce. Echter is E-commerce zoveel breder dan dit. Denk aan online veilingen, verkoop van tickets en internet bankieren ook dit is E-commerce.

Verkoop van Fysieke producten

Denk je aan E-commerce dan denk je waarschijnlijk aan online retailers zoals Bol.com, Zalando, Coolbleu, Easytoys etc. Deze bedrijven verkopen fysieke producten zoals kleding, elektronica, gereedschap, seksspeeltjes, huis tuin en keuken producten en ga maar door. 

Verkoop van Service gerichte producten

Iets wat snel wordt vergeten als E-commerce maar het wel degelijk is, is het verkopen van service gerichte producten, ook wel diensten genoemd. 

Voorbeelden hiervan zijn: het kopen van een kaartje voor een concert van Armin van Buuren, kopen van een cursus op een locatie.

Verkoop van Digitale producten

We werken steeds meer online dus het is niet gek dat er ook steeds meer digitale producten op de markt komen. Voorbeelden van digitale producten zijn online cursussen, E-books, grafisch designs, en het maken van websites.

Business-to-consumer (B2C)

Business to consumer betekent dat er transacties zijn tussen een professioneel bedrijf en een consument. Deze vorm van handel is het meest gebruikelijke in de E-commerce business. Het bedrijft verkoopt een dienst of product aan de klant die het vervolgens thuis geleverd krijgt via post nl, of dhl etc.

Consumer-to-consumer (C2C)

Consumenten handelen ook vaak met elkaar. Kijk maar naar platformen als Marktplaats of Ebay. Elke dag worden er veel producten met elkaar verhandelt. Ook dit is E-Commerce. Je doet een bod of krijgt een bod op een product en vervolgens kun je het telefonisch of via de mail afhandelen en in het geval van Marktplaats zelfs betalen met IDEAL.

Business-to-business (B2B)

De naam zegt het al, B2B is het online handelen tussen bedrijven onderling. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat een bedrijf een andere bedrijf in huurt.


Meer Blog Artikelen over E-Commerce

Pin It on Pinterest