Wat is Bitcoin?


Meer Blog Artikelen over Cryptocurrency

wat is bitcoin

Wat is Bitcoin?

Wanneer je over cryptocurrency praat, is Bitcoin het eerste wat bij de meeste mensen op komt. Dit is niet gek want Bitcoin is de eerste digitale munt, toch zijn er inmiddels al heel wat andere digitale munten op de cryptomarkt wat ook wel Altcoins genoemd worden.

Maar met Bitcoin is het natuurlijk allemaal begonnen. Maar wat is het nu precies, wat kun je er mee en waar kun je Bitcoin kopen in dit artikel ga je het lezen. 

Het ontstaan van de Bitcoin

In oktober 2008  werd online een document gepubliceerd door een man die zichzelf Satoshi Nakamoto noemde. Het document, ook wel whitepaper genoemd, suggereerde een manier om een systeem te creëren voor een gedecentraliseerde valuta genaamd Bitcoin.

Tot op de dag vandaag weet niemand wie Satoshi Nakamoto is en of het 1 persoon is of een groep van mensen die zich zo noemen.

Bitcoin is niet zonder reden ontstaan, tijdens de bankencrisis dat van 2007 tot 2011 liep zijn veel mensen het vertrouwen in de banken kwijtgeraakt.

Een aantal ontwikkelaars kwamen dan ook op het idee om een gedecentraliseerd betaalmiddel te creëren, wat Bitcoin is geworden.

Gedecentraliseerd betekent dat er niet 1 centrale bank of instantie macht heeft over het systeem. Dit is wel het geval bij een gecentraliseerd systeem dat we van banken kennen.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een transparant register zonder centrale autoriteit, maar wat houdt dit nu precies in?

Laten we Bitcoin even vergelijken met de bank.

De bank heeft een eigen register met transacties die worden gecontroleerd en uitgevoerd. Dit is echter niet transparant en wordt beheerd en opgeslagen op de hoofdcomputers van de bank. Niemand kan daar bij komen, wat betekent dat de bank hier de complete controle heeft.

Bitcoin daar en tegen heeft een transparante register. Op iedere moment van de dag kan jij of ik kijken wat voor transacties er worden gemaakt. Het enige wat je niet kunt achterhalen is wie de eigenaar is van deze te goeden en wie er achter de transacties zit. Bitcoin is dus niet anoniem, maar pseudo-anoniem.

Alle transacties die gedaan worden met Bitcoin worden opgeslagen op de blockchain. De blockchain is het transparante register dat iedereen kan inlezen. Aangezien er geen centrale autoriteit is bij Bitcoin worden de controles binnen het Bitcoin netwerk door de gebruikers zelf gedaan. Hiervoor is het blockchain systeem bedacht.

Wil je meer weten over blockchain en waarom bedrijven geïnteresseerd zijn in de blockchain technologie? Ga dan naar mijn artikel wat is blockchain?

Betalen met Bitcoin

Ken je het verhaal van de pizza guy die 10,000 bitcoin betaalde voor 2 pizza’s?

De persoon om wie het gaat is Laszlo Hanyecz. Op 18 mei 2010 had hij op een dinsdagavond ontzettend veel zin in pizza.

 Zijn wens was dat de pizza’s in Bitcoin werden betaald dus vroeg hij op het forum Bitcointalk of iemand 2 pizza’s voor hem wou bestellen in ruil voor 10,000 bitcoins.

 4 dagen later op 22 mei 2010 was het zover. Gebruiker jercos ging op het aanbod in en nam 10,000 bitcoins aan en bestelde met zijn eigen dollars 2 pizza’s voor Laszlo en liet het bij hem thuis bezorgen.

Achteraf gezien kan Laszo zichzelf wel voor zijn kop slaan want op het moment dat hij de Pizza’s kocht was de waarde van 10,000 Bitcoins ongeveer 40 dollar waard, maar zou hij deze 10,000 bitcoins op dit moment nog hebben dan kon Laszo maar liefst 433 miljoen dollar op zijn bankrekening schrijven.

Schrale troost voor Laszo is dat hij de eerste persoon is geweest die de eerste stap heeft gezet in de acceptie van Bitcoin als betaalmiddel.

Op dat moment kon er namelijk alleen nog maar indirect betaald worden met Bitcoin, maar tegenwoordig kun je bij sommige webshops of winkels betalen met Bitcoin of andere altcoins. Dit kan bijvoorbeeld bij thuisbezorgd.nl

Bitcoin het digitale goud

Bitcoin is ontwikkeld als betaalmiddel, maar we kunnen bijna vrijwel zeker stellen dat Bitcoin als betaalmiddel mislukt is vanwege de hoge transactiekosten en schaarste van de munt en er andere Altcoins zijn die hier beter voor geschikt zullen zijn, echter lijkt het er wel steeds meer op dat Bitcoin het digitale goud is van de toekomst.

De waarde van de munt is eind 2020 en begin 2021 gigantisch gestegen omdat veel grote bedrijven en investeerders in Bitcoin zijn gestapt.

Veel van deze bedrijven en investeerders denken dat Bitcoin aan het eind van 2021 weleens 100,000 of zelfs 400,000 waard zal zijn.

Mensen zien bitcoin dus niet zo zeer als een betaalmiddel, maar meer als een investering. Vanwege de vraag en aanbod heeft Bitcoin een bepaalde waarde.

Bitcoin is populair bij investeerders omdat het met 21 miljoen Bitcoins zeer schaars is terwijl de populariteit van de munt steeds hoger wordt en er naast professionele investeerders ook meer particulieren Bitcoin kopen.

 Op dit moment circuleren er zo’n 18 miljoen Bitcoins en verwacht wordt dat in 2140 de laatste Bitcoin op de markt komt.

Van alle munten die circuleren zijn er ongeveer 4 a 5 miljoen bitcoins verloren gegaan. Dit kan komen omdat mensen het wachtwoord van de wallet zijn vergeten waardoor ze niet meer bij de munten kunnen komen of de Bitcoin naar een verkeerde adres sturen. 

Bitcoin kopen

Bitcoin is blijvend en gaat niet meer weg. Mensen zien steeds meer in dat crypto het geld van de toekomst is en de blockchain technologie achter crypto steeds meer door bedrijven wordt toegepast.

De verwachting is dan ook dat Bitcoin in het jaar 2021 weleens naar grote hoogtes kan stijgen van minimaal 100,000. Dit maakt het zeer interessant om te investeren in Bitcoin en andere Altcoins.

Het mooie is dat Bitcoin en andere cryptomunten eenvoudig via IDEAL kunt kopen bij Bitvavo. Dit is een broker met een Nederlandse helpdesk met de laagste handelskosten, bovendien is het zeer overzichtelijk en veilig om te gebruiken.

Op dit moment krijg je zelfs 1000 euro gratis handelskosten als welkomstbonus.

Let wel op dat Bitcoin en crypto een risicovolle investering blijft. Ga daarom alleen investeren met geld dat je kunt missen.

 


Meer Blog Artikelen over Cryptocurrency

Pin It on Pinterest