Welke ETF Kopen? | Top 10 ETF’s van 2021

door | okt 5, 2021 | Beleggen | 0 Reacties

Wil je een ETF kopen? Dan ben je niet de enige want Exchange-Traded Funds (ETF’s) worden steeds populairder vanwege het gemak dat zij beleggers bieden. ETF’s stellen een belegger in staat een gediversifieerde reeks aan effecten te bezitten tegen een lage kostprijs. Bovendien geeft het de belegger de kans om te beleggen in specifieke markten zoals verschillende landen, industrieën en activaklassen. Als je niet veel kennis hebt over de aandelenmarkt en beleggingswereld, dan zijn ETF’s een geweldige manier om te beginnen met beleggen.

Om ETF’s te begrijpen, kun je ze beschouwen als een groep activa’s zoals aandelen, obligaties, of andere gebundelde activa’s. Hun aandelen worden verhandeld op een beurs als een aandeel, beleggers kunnen eigenaar worden van die ETF door de aandelen ervan te kopen. Een aandeel in een ETF varieert gewoonlijk van $20 tot $200, waardoor beleggers een grotere keuze hebben voor een goed gespreide portefeuille. Hiermee worden de risico’s enorm verlaagd.

Aangezien ETF’s op de beurs worden verhandeld, geve ze blootstelling aan alle soorten activa, met inbegrip van obligaties, grondstoffen en valuta’s. Sommige ETF’s beleggen ook in de volatiliteit van de belangrijkste indexen.

Leveraged ETF is een ander type ETF dat is ontworpen om een dubbele of drievoudige blootstelling aan de onderliggende belegging te bieden. Hun belangrijkste doel is om de dagelijkse prestaties van de aandelen in de ETF’s te volgen; als het aandeel 1% stijgt, worden deze ETF’s verondersteld om 2% of 3% te stijgen. Ze dalen echter ook op een vergelijkbare manier. Leveraged ETF’s zijn geschikt voor beleggers die een goede risicobereidheid hebben, beginnende beleggers kunnen ze beter vermijden.

ETF’s hebben een magere kostenratio; de goedkoopste fondsen kosten slechts een paar dollar voor elke $10.000 die wordt belegd. De belangrijkste reden hierachter is het passieve beleggingskarakter voor beleggers, wat betekent dat ze gebruik maken van vooraf ingestelde indexen om te bepalen wat ze bezitten, in plaats van hoge vergoedingen te betalen aan portefeuillebeheerders om hun financiën te beheren.

Er is de laatste jaren veel technologische vooruitgang geboekt en de meeste grote online brokers hebben ETF’s provisievrij gemaakt. Dit betekent dat u de ETF’s kunt kopen en verkopen zonder handelskosten te betalen. Dit is een ander voordeel ten opzichte van individuele aandelen en maakt ETF’s tot een kosteneffectieve investering.

Wil je een ETF kopen of misschien wel meerdere? Bekijk dan mijn top 10 ETF kopen zodat jij op de lange termijn een mooi rendement kan behalen.

Disclaimer:
Let op dit is geen financieel advies. Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren, wat alles kan veranderen in de aandelenmarkt. Beleg dan ook alleen met geld wat je kunt missen, en investeer voor de lange termijn.

Top 10 ETF KOPEN

1.Vanguard S&P 500 ETF (Voo)

De Vanguard S&P 500 ETF volgt de S&P 500 en biedt een goed gediversifieerde portefeuille van de grootste Amerikaanse bedrijven. Het fonds wordt ondersteund door low-cost ETF-belegger Vanguard. Het belangrijkste doel van VOO is om het rendement van de index, die wordt beschouwd als een graadmeter voor het algemene Amerikaanse aandelenrendement, op de voet te volgen.

Bovendien biedt het een hoog groeipotentieel en is het een zeer geschikte belegging voor op de lange termijn. Ze hebben 509 aandelen in hun portefeuille, met een marktkapitalisatie van $161,9 miljard. Dit bekent dat je met deze ETF investeert in de 500 grootste bedrijven van Amerika. 

Hun top tien holdings omvatten Apple Inc, Microsoft Corp, Amazon, Google, Facebook, Tesla, Berkshire Hathaway Inc, JPMorgan Chase & Co, Johnson & Johnson, en Visa Inc. Het fonds richt zich voornamelijk op communicatiediensten en houdt 10,90% in die sector, 12,50% in Consumer Discretionary, en 6,10% in Consumer Staples.

Vanguard S&P 500 ETF liet een aanzienlijke prestatie zien in 2020 van 18,3% met een kostenratio van 0,03%.

2.O’Shares Global Internet ETF (OGIG)

OGIG richt zich op de technologische sector, dat bestaat uit wereldwijde internettechnologie en e-commerceaandelen. Het voornaamste doel van dit fonds is om de potentiële groei optimaal te benutten. 

OGIG volgt de O’Shares Global Internet Giants Index en is gericht op large-cap groeiaandelen in de technologiesector op ontwikkelde markten. Aandelen uit de VS domineren 60% van de portefeuille, met China op de tweede plaats, met een allocatie van 23%.

Tot de drie belangrijkste holdings van het fonds behoort Amazon, een aanbieder van e-commerce, cloud service, digitale streaming en andere internetdiensten. 

Ten tweede heeft het fonds blootstelling aan Tencent Holding Ltd, een in China gevestigde leverancier van e-commerce en betalingssystemen, sociale netwerken en andere internetdiensten. 

De derde belangrijke positie is Alibaba Group Holding Ltd, een ecosysteem voor e-commerce met online financiële en internetinfrastructuur.

OGIG heeft over één jaar een geweldig resultaat van 110,7% laten zien, met een kostenratio van 0,48%. OGIG heeft activa onder beheer van ongeveer $825,1 miljoen.

Als je een nieuwe belegger bent die geïnteresseerd is in investeringsopportuniteiten met een sterke groei, dan is OGIG ongetwijfeld een goede ETF om je geld in te beleggen.

3.Invesco DWA Technology Momentum ETF (PTF)

Ook Invesco DWA Technology Momentum wordt sterk gedomineerd door nieuwe, baanbrekende technologieën. PTF volgt de Dynamic Technology Sector Intellidex Index, die wordt gedomineerd door technologieaandelen. De aandelen moeten voldoen aan specifieke criteria, zoals fundamentele groei, waardering, tijdigheid van beleggen en andere risicofactoren.

Het primaire doel van dit ETF is te profiteren van de groeiaandelen in de Verenigde Staten. Ongeveer 43% van het fonds is toegewezen aan software, 20% aan halfgeleiders en hun apparatuur.

De drie belangrijkste holdings van PTF zijn Apple Inc, een multinationaal technologiebedrijf dat smartphones, tablets, computers en andere diensten op het gebied van software vervaardigt. Ten tweede heeft PTF geïnvesteerd in Five9 Inc, een leverancier van cloudsoftware voor contactcentra. Ten slotte heeft het fonds exposure naar Digital Turbine Inc, een leverancier van mobiele dienstenplatformen.

PTF heeft een uitstekende performance laten zien van 94,1% over het hele jaar met een kostenratio van 0,60%. Ze hebben ongeveer $397 miljoen aan activa onder beheer. PTF richt zich op aandelen die ruimte hebben voor verbetering en groei. Dit kan dan ook een goed moment om te investeren in PTF.

4.Invesco QQQ Trust

Tech-aandelen uit de Nasdaq Index domineren Invesco QQQ Trust. Het fonds bestaat uit alle aandelen van de index. De index omvat 100 van de grootste binnenlandse en internationale niet-financiële bedrijven die genoteerd zijn aan de Nasdaq Stock Market op basis van marktkapitalisatie.

Invesco QQQ Trust en de index worden elk kwartaal opnieuw in evenwicht gebracht en jaarlijks opnieuw samengesteld. Deze ETF bestaat uit 102 aandelen en de topaandelen in het fonds zijn Apple, Microsoft, Amazon, Tesla, Facebook, Google, PayPal en Adobe. 

Wat geografische dominantie betreft, is 96,51% toegewezen aan de VS en 1,97% aan China. Het fonds domineert niet alleen voor 47,90% in Informatietechnologie, maar heeft ook een belang van 19,24% in de sector Consumer Discretionary.

Het totale rendement voor 2020 bedroeg 48,4%, met een kostenratio van 0,20%. Wil je een graantje  meepikken van alle hightechbedrijven, dan is Invesco QQQ Trust een uitstekende keuze. Met nieuwe ontwikkelingen in bedrijven als Amazon, Google en Microsoft heeft dit fonds veel groeipotentieel in 2021 en komende jaren.

5.Vanguard High Dividend Yield (VYM)

Vanguard High Dividend Yield ETF richt zich op alle Amerikaanse aandelen die een hoog dividend uitkeren. Dit fonds tracht de prestatie van de FTSE High Dividend Yield Index te volgen, die het beleggingsrendement meet van gewone aandelen van bedrijven die worden gekenmerkt door hoge dividendrendementen.

Bovendien biedt het een handige manier om de prestaties te volgen van aandelen waarvan wordt verwacht dat ze bovengemiddelde dividenden hebben. Ze hebben ongeveer 416 aandelen in hun portefeuille, met een gemiddelde marktkapitalisatie van $141,7 miljard. 

Het is goed om naar hun top-tien holdings te kijken voor een beter begrip van hun asset allocatie. Ze hebben JPMorgan Chase & Co, Johnson & Johnson, Procter & Gamble Co, Home Depot Inc, Intel Corp, Comcast Corp, Verizon Communication Inc, Exxon Mobil Corp, en Cisco System Inc in hun portefeuille. De drie belangrijkste sectoren waarop ze richten zijn Basic Materials, Consumer Discretionary, en Consumer Staples.

Het rendement bedroeg vorig jaar ongeveer 1,1%, met een kostenratio van 0,06%. Nu de economie weer aantrekt en de vaccinaties uitrollen, is het echter waarschijnlijk dat het fonds in 2021 en in de komende jaren veelbelovende resultaten zal laten zien.

6.Invesco Dynamic Leisure and Entertainment ETF (PEJ)

Het fonds zag een neerwaartse trend in 2020 als gevolg van de corona pandemie, toen de meerderheid van de recreatie- en entertainmentbedrijven een klap kreeg als gevolg van de lockdown. Nu de economie zich echter stabiliseert en vaccins massaal worden uitgerold, biedt dit ETF, beleggers een geweldige kans om tegen lage koersen te beleggen.

PEJ belegt gewoonlijk ten minste 90% van zijn totale vermogen in gewone aandelen die deel uitmaken van zijn index. De index is ontworpen om kapitaalvermeerdering te bieden door bedrijven te evalueren op basis van verschillende beleggingscriteria zoals prijsmomentum, winstmomentum, kwaliteit, managementactie, enz. 

Deze ETF bestaat uit 30 Amerikaanse aandelen van vrijetijds- en entertainmentbedrijven.
Hun topholding omvat onder andere Chipotle Mexican Grill Inc, Booking Holdings Inc, Sysco Corp, Airbnb Inc, Walt Disney Co en Door Dash.
De performance van het fonds daalde tot -10,3% in 2020 met een kostenratio van 0,63%. Maar nu we uit de coronacrisis komen zal deze ETF hoogstwaarschijnlijk weer gaan stijgen. 

7.VanEck Vector Gold Miners ETF (GDX)

Goud wordt beschouwd als een perfecte hedge tegen de ups en downs van de aandelenmarkt, en dit is waar GDX fonds van pas komt. Beleggers wenden zich vaak tot goud in tijden van onzekerheid.

Het bezit van de mijnbouwers geeft je meer upside als de goudprijzen stijgen en meer downside als ze dalen. GDX is één van de grootste goudmijn-ETF’s en vraagt minimaal $52 per jaar voor elke $10.000 die in de ETF wordt belegd.

Het totale rendement voor 2020 bedroeg 23,7%, met een kostenratio van 0,52%. De reden waarom deze ETF is opgenomen in deze is vanwege de inflatie waar we mee te maken hebben. GDX kan fungeren als een schild tegen inflatie en kan je helpen om je portefeuille te diversifiëren.

8.Vanguard Small-cap ETF (VB)

Deze ETF is flink gespreid met 1.400 posities. Als je niet te veel risico wilt nemen en je wilt richten op small-cap aandelen met groeipotentieel in de toekomst, dan is VB de juiste keuze voor 2021.

Afgezien daarvan is het zeer voordelig voor nieuwe beleggers en heeft het een magere kostenratio. De gemiddelde kosten bedragen $5 per jaar voor elke $10.000 die wordt belegd.

Vanguard Small Cap ETF is opgericht in 2004 en heeft de eerste vijftien jaar gemiddelde rendementen van meer dan 8% per jaar laten zien. Het totale rendement voor 2020 bedroeg 19,2%, met een kostenratio van 0,05%: daarmee is deze ETF zeer aantrekkelijk voor beginnende beleggers.

9.ProShares VIX Short-Term Futures ETF (VIXY)

Deze ETF is enigszins onorthodox, omdat het profiteert van de volatiliteit van de aandelenmarkt in plaats van in de groene zone te zitten. Als de aandelenmarkt volatiel is, profiteert deze ETF enorm en de ETF beweegt doorgaans in de richting van de markt.

Het kan worden beschouwd als een goede kortetermijnbelegging vanwege het aanzienlijke risico dat ermee gepaard gaat. Als de markt echter een stijgende lijn vertoont, is VIXY een goede plaats om uw geld te beleggen voor een snelle winst.
Het totale rendement voor 2020 bedroeg 10,9%, met een kostenratio van 0,87%.

10.Invesco DWA Healthcare Momentum ETF (PTH)

PTH richt zich op de gezondheidszorgsector en probeert nieuwe en innovatieve aandelen in de gezondheidszorg te vinden en erin te beleggen. PTH volgt de Dynamic Healthcare Sector Intellidex Index, die wordt gedomineerd door aandelen in de gezondheidszorg.

Net als de aandelen in PTF, worden de aandelen in PTH verondersteld te voldoen aan specifieke geschiktheids- of verdienstelijkheidscriteria, namelijk fundamentele groei, aandelenwaardering, tijdigheid van investering en andere risicofactoren.

PTH richt zich op de aandelen in de Amerikaanse gezondheidssector en probeert hun blootstelling aan de Amerikaanse markten te maximaliseren. Meer dan 45% van het fonds is toegewezen aan biotechnologiebedrijven. Aanbieders en diensten in de gezondheidszorg domineren 16,9%, en 16,8% is gewijd aan life sciences instrumenten en diensten.

Om hun blootstelling aan de gezondheidssector beter te begrijpen, is het van essentieel belang te kijken naar de drie grootste participaties van PTH. Ten eerste hebben ze geïnvesteerd in Pacific Biosciences of California Inc, een biotechnologiebedrijf dat zich richt op genetische sequencing systemen. 

Ten tweede hebben ze blootstelling aan Fulgent Genetics Inc, een biotech bedrijf dat zich voornamelijk richt op genetische testen en next-generation sequence oplossingen. 

Ten slotte hebben ze aandelen in TG Therapeutics Inc, een biofarmaceutisch bedrijf in een klinische fase dat innovatieve producten ontwikkelt voor de behandeling van kanker en andere ondergewaardeerde therapeutische behoeften.

In het afgelopen jaar hebben ze een rendement van 87,7% behaald met een kostenratio van 0,60%. En hebben ze ongeveer $824,1 miljoen aan activa onder beheer.

Met de ontwikkelingen in de gezondheidssector, vooral na Covid-19, innoveren veel bedrijven nieuwe en verbeterde producten en diensten om dergelijke hindernissen aan te pakken; daarom heeft PTH een veelbelovende toekomst.

Conclusie

ETF’s kunnen een geweldige manier zijn om je geld te beleggen zonder dat je ook maar enige kennis over beleggen hebt. Met een paar klikken kun je een ETF Kopen met als resultaat een portefeuille dat gediversifieerd is, ongeacht hoeveel je belegt. Start dan ook gelijk met beleggen en investeer je eerste beleggingsgeld in een ETF.

Meer uit beleggen halen met Harm van Wijk

Je kunt het natuurlijk houden bij een ETF kopen, maar wil je meer bereiken met beleggen dan is het goed om je erin te verdiepen en te leren van de beste beleggers. Harm van Wijk is één van deze beleggers. 

Harm van Wijk heeft een eigen cursus en software ontwikkeld genaamd de trading navigator methode waarmee hij en zijn klanten (waar ik er één van ben) gemiddeld 7% tot 20,6% rendement per jaar behalen.

Hij heeft een training online staan die je gratis kunt volgen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest