Cardano | Wat is het | De Voor en Nadelen | Kopen?

door | apr 23, 2021 | Cyptocurrency | 0 Reacties

Wanneer je je een beetje gaat verdiepen in cryptoccurency zal je waarschijnlijk al snel Cardano tegenkomen. Dit is voor jou misschien ook wel het geval.

Binnen no time, is Cardano in de top 10 van de cryptomarkt doorgestoten. En op dit moment van schrijven zelfs de nummer 3 in de cryptomarkt. Het is dan ook een cryptomunt met veel potentie en daarom interessant om in te gaan investeren.

Misschien sta jij nu ook wel op het punt om Cardano te kopen? Maar voor je dit gaat doen is het verstandig om je eerst te verdiepen in de cryptoccurency.

Want wat is Cardano nu precies? Wat is het team achter de munt en wat zijn de voor en nadelen?

Na het lezen van dit artikel weet je in ieder geval meer over Cardano.

[review criterias=”no”]

[quick_offer id=”100006292″]

Inhoud

Wat is Cardano?

Oorspronkelijk uitgevonden als een alternatief voor Ethereum en nu algemeen bekend als ‘Eth killer,’ Cardano is de eerste open-source & peer-reviewed gedecentraliseerde blockchain protocol dat gebruik maakt van een wetenschappelijke benadering.

Cardano is opgericht door Charles Hoskinson, mede-oprichter van Ethereum, en het derde-generatie publieke blockchain en Dapp ontwikkelingsplatform.

Het platform kreeg internationale media-aandacht vanwege zijn nieuwe kenmerk van het incorporeren van een peer-reviewed onderzoeksstrategie in zijn kernprincipes. Vandaag de dag behoort ADA tot de top van de cryptocurrencies in de wereld.

De Cardano-blockchain stelt mensen in wezen in staat om smart contracts te bouwen, gedecentraliseerde toepassingen en protocollen te creëren, en onmiddellijk geld te verzenden en ontvangen met nominale kosten.

De ontwikkelaars streven ernaar een blockchain-platform te creëren dat meer transacties kan verwerken tegen minimale kosten en geavanceerde functies kan leveren op basis van een rigoureus wetenschappelijk en op onderzoek-gebaseerd proces.

Terwijl tegelijkertijd de gegevens van gebruikers worden beschermd door de integratie van de gedistribueerde grootboektechnologie (blockchain) en de smart contract infrastructuur.

Net als veel andere cryptomunten wordt het Cardano utiliteitsmunt ‘ADA’ gebruikt als waardeoverdracht. De functionaliteiten verschillen echter van die van andere cryptocurrencies.

Stake pool operators gebruiken het in het staking systeem om de veiligheid van het protocol op peil te houden. Bovendien gebruiken degenen die hun ADA-tokens inzetten op de blockchain, ze om transacties te verifiëren en te onderbouwen.

Hoe werkt Cardano?

Cardano maakt gebruik van een uniek tweelagig raamwerk. Zoals hierboven vermeld wordt de één gebruikt om transacties af te wikkelen met minimale transactiekosten, terwijl de andere wordt gebruikt om smart contracts en gedecentraliseerde apps uit te voeren. Ze staan respectievelijk bekend als The Cardano Settlement Layer (CSL) en The Control Layer.

Cardano streeft ernaar om als derde generatie cryptocurrency een aantal van de meest voorkomende problemen met grootschalige blockchains aan te pakken.

Deze kwesties hebben betrekking op de blockchain, inclusief onderwerpen zoals schaalbaarheid, interoperabiliteit en duurzaamheid. Cardano streeft ernaar om deze problemen te overwinnen door de ontwikkeling van ontwerpprincipes en engineering best practices.

De respectievelijke methoden die Cardano’s team gebruikt om de problemen aan te pakken, worden hieronder toegelicht:

Interoperabiliteit

In het huidige tijdperk zijn er veel cryptocurrencies op de markt, elk met zijn eigen unieke kenmerken, voordelen en functionaliteiten. Cardano probeert standaarden op de markt te brengen om interoperabiliteit tussen de netwerken mogelijk te maken. Deze systemen omvatten blockchain bestuursmodellen, systeem upgrade protocollen, en functie sets.

Schaalbaarheid

Aanvankelijk kon Cardano slechts ongeveer tien transacties per seconde (tps) verwerken. Onlangs heeft Hoskinson echter een paper uitgebracht waarin een nieuwe schaaloplossing voor het netwerk wordt uitgelegd – Hydra. Hydra is een Layer 2 schaaloplossing die gebruik maakt van state channels om transacties off-chain te verwerken. Door gebruik te maken van deze technologie heeft Cardano de mogelijkheid om meer dan een miljoen transacties per seconde te verwerken.

Veiligheid

Het toestaan van blockchain interoperabiliteit introduceert een nieuwe set van risico’s die ontwikkelaars moeten aanpakken en beheren. Het beheren van deze veiligheidszorgen is een segment dat Cardano wil domineren. Momenteel heeft het platform voorschriften voor het beheer van privacy, veiligheid en decentralisatie.

Hoe verschilt Cardano’s Blockchain?

Het hart van Cardano is het ‘proof of stake’-algoritme, Ouroboros genaamd. In tegenstelling tot proof-of-work-protocollen is het protocol van Cardano minder energieverslindend en betaalbaarder.

Ouroboros is een off-chain gebaseerd PoS protocol. Het is afhankelijk van willekeurig gekozen leiders om blokken goed te keuren en te onderbouwen.

Net als de blockchains in de meeste andere crypto’s, ontvangt de node dat het volgende blok toevoegt een beloning voor zijn inspanningen. Toch is het Ouroboros protocol heel anders dan andere proof-of-stake algoritmen. De blockchain is opgesplitst in epochs, die bestaan uit vaste periodes die slots worden genoemd.

De technische details van dit systeem zijn indrukwekkend. De leiders worden gekozen op basis van de vaste inzetverdeling en een willekeurig seed. Deze seed maakt gebruik van een multi-party computation (MPC) tussen stakeholders in de vorige epoch om willekeurig te genereren.

Stakeholders kunnen hun kansen om geselecteerd te worden verbeteren op basis van de hoeveelheid ADA die ze inzetten. Bijgevolg heeft Cardano het eerste aantoonbaar veilige proof-of-stake-protocol geïntroduceerd.

Het team achter Cardano?

Charles Hoskinson (oprichter van Cardano) begon zijn blockchain reis al vroeg. In 2013 richtte hij een online school op genaamd het Bitcoin Education Project, waar hij op Vitalik Buterin stuitte.

Niet veel later werd hij één van de acht oorspronkelijke mede-oprichters van Ethereum. Na onenigheid over de vraag of Ethereum winstgevend moest worden, verliet Charles Ethereum in 2014.

Afgezien van de oprichter, Charles Hoskinson. Heeft Cardano een indrukwekkend, multi-getalenteerd team met complementaire expertise. Hoskinson noemde het essentiële doel van Cardano “het bieden van een meer gebalanceerd en duurzaam ecosysteem” voor cryptocurrencies.

Na te zijn benaderd door Jeremy Wood, een voormalige Ethereum-collega, werd IOHK opgericht. IOHK is een ingenieursbureau dat cryptocurrencies en blockchains bouwt voor bedrijven, overheidsinstanties en academische instellingen.

Het bedrijf heeft een divers team van ingenieurs, wetenschappers, zakelijke professionals, docenten en open-source medewerkers. Zij hebben Cardano vanaf nul opgebouwd. De ontwikkeling van Cardano blijft het belangrijkste project van IOHK.

De Cardano Foundation is de non-profitorganisatie achter het platform. Deze stichting beschermt de protocoltechnologie en verzekert de functionaliteit ervan. Daarnaast promoten ze standaardisatie in de sector om interoperabiliteit te bevorderen.

Handelend als de wettelijke bewaarders van Cardano, werkt de stichting samen met regelgevers om adoptie te stimuleren, blockchain governance vorm te geven, commerciële standaarden vast te stellen, en de gebruikersgemeenschap van Cardano te ondersteunen om Cardano te gebruiken om echte problemen op te lossen.

Ten slotte is Cardano ook een partnerschap aangegaan met de Japanse incubator EMURGO. Dit team richt zich op commerciële ondernemingen en hoe het gebruik van blockchain-technologie in verschillende sectoren kan worden bevorderd.

Cardano voordelen

Het begrijpen van de voor- en nadelen van Cardano is essentieel bij het beslissen of ADA een goede en potentieel winstgevende investering is. Vandaar dat ze hieronder worden besproken:

Er staat een geweldig ontwikkelingsteam achter Cardano:

Vanwege de beruchte oprichters, die ex medeoprichters waren van Ethereum, won Cardano veel populariteit na de officiële release in 2017. Bovendien zorgt het peer-reviewed framework van Cardano ervoor dat er geen zwakke punten in het protocol zitten.

Cardano heeft steun van de academische wereld

Cardano profiteert van het feit dat het één van de zeer weinige munten is die positieve beoordelingen heeft gekregen van academici. Bovendien werken veel academici voor IOHK en schrijven ze papers over wat volgens hen de vooruitzichten van Cardano zou verbeteren. Dit geeft Cardano een geloofwaardigheid die de meeste munten niet hebben.

Cardano gebruikt meerdere lagen:

Door een vereffeningslaag en een rekenlaag te implementeren, zorgt Cardano voor onbeperkte schaalbaarheid en snelle transacties.

Novel Derde generatie blockchain:

Cardano is uitgeroepen tot een blockchain van de derde generatie. Het wordt beschouwd als betrouwbaarder dan andere cryptocurrencies omdat ADA uitdagingen blijft overwinnen. Het is ook meer gedecentraliseerd dan Bitcoin (eerste generatie) & schaalbaarder dan Ethereum.

Cardano is veiliger en kan digitale identiteit verschaffen:

Cardano maakt gebruik van een proof of stake protocol dat mathematisch bewezen veiligheid garandeert. Door het toegenomen aantal cyberaanvallen, hacks & hackpogingen in de cryptosector, is er geen twijfel dat veiligheid een cruciaal aspect is.

Bedrijven staan positief tegenover Cardano:

Charles Hoskinson beweert dat er nu meer dan honderd bedrijven zijn die willen overstappen van Ethereum naar Cardano. Bovendien wordt voorspeld dat het aantal bedrijven dat investeert in Cardano zal toenemen met de aankondiging van Cardano’s recente upgrade en de stijging van Cardano’s prijs.

Bovendien is Cardano nu genoteerd op Coinbase, wat bijdraagt aan de geloofwaardigheid & het gemakkelijker zal maken voor meer handelaren om Cardano te kopen, waardoor de marktkapitalisatie toeneemt.

Nadelen Cardano

Zoals bij elke investering waar er voordelen zijn, zijn er ook nadelen. Hieronder volgen enkele negatieve aspecten van Cardano:

Cardano is nog in de ontwikkelingsfase:

Hoewel Cardano bekend staat als de ‘academische blockchain’ met essentiële toetsing en testen, is de crypto ontegenzeggelijk nog in zijn ontwikkelingsfase.

Dit is de voornaamste reden waarom Cardano zijn positie ten opzichte van Ethereum en andere crypto’s heeft verloren, omdat het nog steeds te maken heeft met onvolledige smart contracts, token standaarden en nog steeds werkt aan zijn schaalbaarheidsaspect.

Terwijl crypto’s als Ripple 1.000 transacties per seconde kunnen verwerken, kan Cardano slechts 257 transacties per seconde faciliteren. Bovendien heeft Cardano halverwege 2020 veel werk verzet om te decentraliseren toen ze hun Shelley-upgrade uitbrachten, maar helaas is decentralisatie nog steeds een probleem.

Maar misschien wel het meest verontrustende van allemaal is dat Cardano nog geen smart contract en dApp mogelijkheden heeft. Dit is een grote zorg omdat dit de primaire functies zijn die essentieel zijn voor de vooruitzichten van de crypto.

Bezorgdheid dat de waarde van Cardano zeer speculatief is:

De vrees dat het grootste deel van de waarde van Cardano gebaseerd is op een hype, doet alom de ronde. Cardano beweert in onderzoekspapers dat ze de beste zijn, maar leveren niet veel bewijs. Helaas is investeren in Cardano inderdaad, op dit moment, grotendeels speculatief totdat ze leveren.

Cardano’s plan om een stemsysteem te implementeren:

Hoewel het hebben van een open stemsysteem waar upgrades kunnen worden voorgesteld en democratisch beslist een aantrekkelijke factor is, lijkt het echter een tweesnijdend zwaard te zijn, simpelweg omdat token houders niet altijd technisch onderlegd zijn en voor een onredelijke beslissing kunnen stemmen.

Ethereum’s PoS onderzoeker Vlad Zamfir betoogt dat on-chain voting gevaarlijk is. Hij merkt op dat het systeem regelwijzigingen afdwingt op volledige nodes. Deze strategie verwijdert een belangrijke controle en balans die wordt geleverd door geïnformeerde node operators.

Charles Hoskinson’s onvoorspelbare gedrag:

Door zijn grillig gedrag heeft Charles Hoskinson in de ogen van het publiek gemengde opvattingen over zichzelf teweeggebracht. Sommigen zien hem als egocentrisch en besluiteloos door zijn ervaring om op zijn uitspraken terug te komen. Een dergelijk beeld heeft negatieve gevolgen voor de valuta.

Conclusie: is Cardano een goede investering?

Gezien de voordelen & nadelen hierboven, ondanks alle kritiek en negatieve aspecten rond Cardano, kan gezegd worden dat Cardano nog steeds een goede investering is, het is op dit moment de huidige nummer 3 in de rangschikking van coinmarketcap en heeft potentie om in 2021 naar een paar dollar te stijgen. Hierbij wil ik wel zeggen dat dit geen financieel advies is.

Cardano kopen met IDEAL

Vanwege de populaireit van de munt is Cardano vrijwel op alle Nederlandse crypto brokers verkrijgbaar. Bitvavo is de meest bekende en goedkoopste broker van Nederland waar je Cardano kunt kopen. Dit kan eenvoudig via IDEAL. Als welkomsbonus krijg je bij Bitvavo 1000 euro gratis handelkosten in de eerste 7 dagen na je aanmelding.


Cardano Kopen met IDEAL + 1000 euro gratis handelkosten!

Meer leren over cryptoccurency

Heb je de smaak te pakken en zou je alles van A tot Z willen leren over cryptoccurency? In de Crypto Masterclass leer jij hoe je geld kunt met verdienen met cryptocurrency. Deze cursus wordt gegeven door crypto experts waardoor jij straks alle kennis hebt om stevig met je schoenen in de cryptomarkt te staan.


Volg een gratis training van de Crypto Masterclass!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest