Wim Hof Methode ( Wim HOF ) | Bewezen Methode

De Wim Hof Methode is een online video cursus van de Iceman Wim Hof. Wim Hof staat bekend om zijn ijskoude challenges. Zo heeft hij de Mount Everest naakt beklommen en is hij wereldrecordhouder zo lang mogelijk in een ijsbad zitten.

Best bizar toch?

Dat Wim Hof zo goed tegen kou kan komt volgens hem niet omdat hij een wonder is, maar puur vanwege zijn eigen methode. Volgens Wim kan iedereen doormiddel van zijn Wim Hof Methode met gemak in een ijsbad staan of zitten en zelfs met alleen een korte broek de koudste gebergten beklimmen.

Kan jij je het al voorstellen dat je na het volgen van de Wim Hof Methode met gemak een ijskoude meer in springt? 

Zelf had ik er mijn twijfels over, maar ik vond het wel zeer fascinerend dus heb ik een poging gewaagd en de Wim Hof Methode 10 weken cursus uitgeprobeerd en voltooid. 

Wie is Wim Hof?

Wim Hof is geboren op 20 april 1959. Wim Hof staat voor de meeste mensen bekend als de Iceman. Hij heeft veel bekendheid gekregen in de media vanwege zijn ongekende extreme prestraties zoals:

 • De Mount Everest beklimmen in korte broek
 • Kilimanjaro beklimmen in 2 dagen in korte broek
 • vijftig meter onder poolijs door zwemmen in slechts een zwembroek;
 • zitten in een ijsbad voor 1 uur 13 minuten en 48 seconden;
 • halve marathon lopen boven de poolcirkel met temperaturen rond de -20 Celsius in korte broek

Maar Wim kan niet alleen heel goed tegen de kou want hij heeft ook een marathon afgelegd in de woestijn zonder te drinken. Hij heeft dit gedaan zonder enige training, het was puur zijn geest wat hem zover heeft gekregen, zoals hij zelf zegt mind over matter. 

Wim kan dit naar eigen zeggen omdat hij gebruikt maakt van ademhalingstechnieken, meditatie en blootstelling aan kou die ervoor zorgen dat je controle krijgt over je hart, autonome zenuwstelsel en immuunsysteem. Ook heeft het een positieve invloed op je bloedcirculatie.

Veel mensen dachten dat dit onzin was en dat Wim Hof een freak was met een gave dat gewone mensen niet zouden hebben. Immers zou het volgens de wetenschap helemaal niet mogelijk zijn om controle te krijgen over je immuunsysteem. Dit tegen het zere been van Wim.

Toch was de wetenschap wel zeer geïnteresseerd in Wim Hof want hoe kan het nou dat iemand zijn autonome zenuwstelsel kan activeren en de reactie van het immuunsysteem kan remmen?

Wetenschappelijk Onderzoek Wim Hof

in 2011 was het zover. Het Radboudumc in Nijmegen deed een onderzoek of Wim daadwerkelijk zijn autonome zenuwstelsel kon beïnvloeden.  En het antwoord daarop is JA!

In het onderzoek gaven de onderzoekers een endotoxine-injectie in Wim Hof zijn lichaam om te bekijken hoe zijn lichaam zou reageren terwijl Wim zijn eigen ontwikkelde technieken uitoefende. 

Wat bleek nou, Wim bleek de helft minder eiwitontstekkingen te produceren ten opzichte van gezonde vrijwilligers die zijn techniek niet toepaste. Ook had Wim vrijwel geen griepsverschijnselen in tegenstelling tot de gezonde vrijwilligers die veel meer last hadden. 

De wetenschappers stonden hier zo van te kijken dat ze besloten hadden om vervolg onderzoek te doen. 

Vervolg onderzoek Training Wim Hof Methode

Wim Hof trainde 12 mensen met zijn methode voor hetzelfde onderzoek als dat Wim heeft gehad. Dit om te bekijken en te bewijzen of de Wim Hof Methode daadwerkelijk helpt.

10 dagen lang trainde Wim 12 gezonde en fitte jonge mannen met zijn simpele meditatie- en ademhalingsoefeningen oefeningen en leerde hij ze in een korte broek door de sneeuw lopen. Dit gebeurde deels in Polen.

Terug in Nederland gaven de onderzoekers de 12 getrainde mannen en 12 gezonde niet getrainde mannen dezelfde endotoxine-injectie als dat Wim kreeg in zijn onderzoek. 

En wat bleek nou, de getrainde mannen die de technieken van Wim hadden toegepast vertoonde veel minder eiwitonstekkingen. Bovendien bleken ze veel minder griepsverschijnselen te hebben. 

Wil je een uitgebreide verslag van het wetenschappelijke onderzoek? Ga dan naar:  https://www.radboudumc.nl/nieuws/2014/oefeningen-beinvloeden-het-autonome-zenuwstelsel-en-immuunsysteem.

Wat is de Wim Hof Methode?

Ademhalen is voor ons mensen iets wat op de automatische piloot gaat, we denken er eigenlijk niet bij na. Maar door bewust te zijn van je ademhaling kun je er voor zorgen om je autonome zenuwstelsel top op een zekere hoogte te controleren. 

Ook de kou is een belangrijke factor in de Wim Hof Methode. Hij is natuurlijk niets voor niets de Iceman.

Volgens Wim zorgt dit ervoor dat je productiviteit, prestaties en algemeen welzijn verbetert. Wim gelooft dat het leren beheersen van je zenuw-, immuun- en cardiovasculaire systemen je zal helpen om gelukkiger, sterker en gezonder te zijn.

Volgens de website van de Wim Hof zijn dit de gezondheidsvoordelen:

 • het stimuleren van je immuunsysteem
 • toenemende concentratie
 • het verbeteren van uw geestelijk welzijn
 • toenemende wilskracht
 • het verhogen van je energie
 • het beheren van sommige fibromyalgie-symptomen
 • het verlichten van sommige symptomen van depressie
 • verlichting van stress
 • verbetering van de slaap

10 weken cursus

De Wim Hof Methode 10 weken cursus bestaat uit 31 lessen die samen een kleine 9 uur duren. De cursus is in het Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling. 

In deze 10 weken cursus leert Wim Hof jouw middels leuke en eenvoudige instructie video’s hoe je alle ademhalingsoefeningen moet uitvoeren. Maar ga je ook ijskoude challenges aan en moet je stretch en kracht oefeningen uitvoeren. 

Het programma wordt netjes opgebouwd. Zo wordt er elke 7 dagen een nieuwe set video’s vrijgespeeld. Dit is gedaan om ervoor te zorgen dat je niet te snel doorslaat.

Je lichaam en geest zal steeds meer bestand zijn tegen de prikkels en je kunt beter je grenzen vinden door het volgen van deze cursus.

Zodra de video’s allemaal zijn ongrendeld blijft dit ook zo. Je kunt dus voor altijd gebruik maken van de video’s.

De video’s hebben een hele warme sfeer omdat het een hele huiselijke kwaliteit heeft. Wim zal je met een warme en inspirerende stem je er doorheen slepen.

Wim heeft ook nog een andere 10 weken cursus online staan genaamd ”De Wim Hof Methode Fundementals” Dit is een andere 10 weken programma dat iets uitgebreider is dan de klassieke 10 weken programma. 

Wat zijn mijn resultaten en ervaringen?

Eigenlijk heb ik een hekel aan de kou. Op mijn voetbalclub word ik ook wel een mooi weer voetballer genoemd. Dit is ook één van de redenen dat ik de Wim Hof Methode wou doen omdat ik niet meer hekel wou hebben aan de kou.

Als allereerst ben ik begonnen met de ademshalingtechnieken en ik merkte al direct dat ik veel langer mijn adem kon inhouden. Normaal gesproken zou ik een minuut mijn adem inhouden al moeilijk vinden, maar door Wim Hof zijn ademhalingstechniek toe te passen kon ik de eerste keer al anderhalf minuut mijn adem inhouden en inmiddels kan ik dat zelfs over de 2 minuten. 

Tijdens de ademhalingsoefeningen kreeg ik allerlei tintels in mijn lichaam en werd ik licht in mijn hoofd. Dit is overigens normaal, Wim geeft dit namelijk ook aan in zijn video’s.

Het is daarom belangrijk om tijdens de ademhalingsoefeningen op een veilige plek te zitten of liggen ivm met kans op flauwvallen. 

Tegen een koude douche zag ik best wel op. De eerste dagen waren bepaalde niet fijn, maar wat ik wel gelijk merkte is dat ik door mijn ademhaling te controleren veel beter bestand was tegen de kou.

En naarmate de tijd vorderde werd het steeds makkelijker om onder een koude douche te staan. Inmiddels kan ik door goed gebruik te maken van mijn ademhaling 2 minuten zonder problemen onder een koude douche staan.

Helaas heb ik tot nu toe nog niet in een ijsbad gezeten. Dit is iets wat ik nog graag zou willen doen. 

Wie dit wel gedaan heeft is Mark Baanders (Slijptol) van Powned. Hij is bij Wim Hof langsgeweest en heeft wel in een ijsbad gezeten. Bekijk hieronder het resultaat. 

Ik merk dat ik sinds ik de Wim Hof Methode toepas veel meer energie heb, beter kan slapen en minder stress heb. 

Ook mijn sportprestraties zijn licht verbeterd. Voordat ik ga hardlopen ga ik eerst een ademhalingsessie doen. Sinds ik dit doe zijn mijn hardlopen tijden verbeterd en verzuur ik minder snel.

Is dit toeval, het placebo effect of helpt het echt? ik weet het niet zeker maar sinds ik de Wim Hof Methode toepas ben ik in elk geval vooruit gegaan en voel ik mij een stuk beter in mijn vel.

Mijn naam is Ramon Dobma. Ik ben 28 jaar en ben nu ongeveer 3 jaar actief in de wereld van online geld verdienen. Op onlinesuccesbereiken.nl geef ik tips en trucs hoe jij ook succesvol kunt worden op het internet en (snel) online geld kunt verdienen.

   Laat een reactie achter

   Online Succes Bereiken
   Logo