Wat is een hefboom?


Meer Blog Artikelen over Beleggen

wat is een hefboom

Wat is een hefboom?

Wat is een hefboom? Hefboom ook wel leverage genoemd is een vaak gebruikte term in de beleggingswereld. Door gebruik te maken van een hefboom kun je met een klein bedrag een grote investering doen, alleen levert het ook meer risico op. Maar hoe werkt het precies en wat zijn dan de risico’s van een hefboom?

Wat is een hefboom?

Wanneer je gaat beleggen in aandelen of forex kun je gebruik maken van een hefboom. Met een hefboomeffect kun je met een relatief klein bedrag een flinke winst maken binnen een korte tijd. 

Het hefboomeffect wordt weergegeven in de vorm van een vermenigvuldigings factor, bijvoorbeeld 1:10. 

Om het hefboomeffect te begrijpen is het best om het uit te leggen aan de hand van een simpele voorbeeld.

Wanneer je zonder hefboom 1000 euro investeert kun je voor elk 1% procent beweging in de markt 10 euro winst of verlies maken, wat gelijk is aan 1% van 1000 euro.

Ter vergelijking, wanneer je 1000 euro investeert met een hefboomeffect van 1:10 beleg je als het ware 10,000 euro. Met 1% beweging van de markt maak je in dit geval 100 euro winst of verlies.

De risico’s van een hefboom

 Zoals je kunt zien kan je met een kleine koersschommeling flink wat geld verdienen door gebruik te maken van het hefboomeffect. 

 Maar als de koers de verkeerde kant op gaat kun je ook zo je 1000 euro kwijt zijn. Want stel je hebt 1000 euro geïnvesteerd met een hefboomeffect van 1:10 en de koers gaat helaas 10% de verkeerde kant op dan ben je al je geld kwijt. 

Om toch je positie open te kunnen houden zal je geld moeten bij storten in de hoop dat de koers uiteindelijk zal bijtrekken en je als nog geld zal verdienen. 

Wanneer je geld op je account bijna op is krijg je een margin call. Dit is een soort waarschuwing dat je geld moet storten om te voorkomen dat je positie gesloten wordt. Doe je dit niet en de koers gaat 10% of meer de verkeerde kant op dan word je positie gesloten en ben je je investering kwijt.

Wees dan ook voorzichtig met het hefboom effect en ga eerst met virtueel geld aan de slag om vanuit daar eventueel met echt geld te investeren.

Dit kun je doen bij Etoro.

 


Meer Blog Artikelen over Beleggen

Pin It on Pinterest